Contact

Wat kunnen wij voor u doen bij bekkenklachten of SI-klachten?

Bij het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek wordt er onderzoek gedaan naar de activiteiten waarbij u last heeft van SI- of bekkenklachten. Bij het lichamelijk onderzoek worden een aantal specifieke testen gedaan om te achterhalen wat er precies aan de hand is. Deze oorzaken worden vervolgens aangepakt in de behandeling.

 
 

U leert het SI-gewricht minder zwaar te belasten. Daarbij zult u ondersteunende oefeningen krijgen, onder andere gericht op het voorkomen van deze klachten in de toekomst. Dit kunnen bijvoorbeeld oefeningen zijn voor de stabiliteit van het bekken of ontspanning van bepaalde spieren rondom het bekken.

Wanneer er sprake is van een SI-blokkade, welke met oefeningen niet opgeheven kan worden, zullen wij u tevens doorsturen naar een andere zorgverlener welke deze blokkade kan opheffen (bijvoorbeeld een manueel therapeut).

Een voorbeeld

Een vrouw van 35 jaar heeft regelmatig last van wisselende klachten rechts onderin haar rug, met uitstraling naar de rechterbil. Soms schieten deze klachten er spontaan in. Zij krijgt met name last na langdurig zitten en na veel huishoudelijke activiteiten.

Uit het onderzoek bleek dat de vrouw een licht verdraaide bekkenhelft had, ten opzichte van de linkerbekkenhelft. Tevens had de vrouw staant een holle rug, terwijl zij bij het zitten juist erg onderuit gezakt zat. Hierbij zat zij ook vaak met haar rechterbeen over haar linkerbeen heen. Dit geeft overbelasting van de SI-gewrichten.

De behandeling is begonnen met stabiliserende oefeningen voor het bekken. Daarna is haar houdings- en beweegpatroon doorgenomen en heeft zij tips meegekregen hoe zij kan zitten, staan en huishoudelijke activiteiten kan uitvoeren zonder dat er overbelasting van het SI-gewricht optreedt.

Na 10 behandelingen kon de vrouw voorkomen dat de klachten er opnieuw in schoten en kon zij de verbeterde houdingen en bewegingen goed toepassen in haar dagelijks leven.