Contact

Wat zijn SI-klachten?

Sacro-iliacale klachten, oftewel SI-klachten, komen veel voor en worden vaak verward met (of aangeduid als) lage rugklachten. Bij SI-klachten gaat het echter niet om rugklachten, maar om bekkenklachten, want SI-klachten zijn klachten waarbij de SI-gewrichten in het bekken betrokken zijn. De klachten zitten vaak in het bovenste gedeelte van de bil, vaak aan een kant, en kunnen uitstralen naar lager in de bil of het bovenbeen.

Naast SI-klachten kunnen ook andere delen van het bekken klachten geven, zoals bv het schaambeen, de lies of de overgang van de wervelkolom naar het bekken.

Waar komen bekken- of SI-klachten vandaan?

SI-klachten ontstaan vaak door veel asymmetrische houdingen, bijv. bij het zitten met de benen over elkaar of bij het staan op één been worden de SI-gewrichten ongelijk belast en moet één gewricht alle belasting opvangen. Dit kan leiden tot overbelasting.

Deze overbelasting kan ook ontstaan bij teveel kantelen van het bekken en een te holle rug, of juist door onderuit gezakt zitten, waardoor de gewrichten in een uiterste stand komen te staan, wat pijnklachten gaat geven. Ook onvoldoende kracht van de buikspieren speel vaak een rol, waardoor het bekken onvoldoende ondersteund wordt door de spieren.

Ook komen bekken- en SI-klachten regelmatig voor bij zwangeren als gevolg van het verwekingsproces van de bekkenbanden tijdens de zwangerschap. Dit is een normaal en ook noodzakelijk proces ter voorbereiding op de bevalling (zonder verweking van de banden kan het kind er niet door). Hierdoor wordt het bekken minder stevig en hier moet je je op aanpassen. Vaak gaan deze klachten na de bevalling vanzelf over, omdat het bekken dan weer in z'n oude stand terugkomt. Soms houden de klachten echter nog een tijdje aan of beginnen juist pas na de bevalling. Het kan dan gaan om de hiervoor genoemde bekkenklachten, waarbij de spieren bijvoorbeeld verslapt kunnen zijn door niet voldoende (kunnen) bewegen (bijvoorbeeld vanwege de klachten, pijn of complicaties tijdens de zwangerschap), of bijvoorbeeld om diastase (uiteenwijken/splijten) van de rectus abdominis, de buikspier die van boven naar beneden loopt.

De bovengenoemde oorzaken vragen om een specfieke behandeling die Oefentherapie Hoendiep kan bieden. Lees hier meer over bij specialisaties.

Wat kunt u zelf doen bij bekkenklachten of SI-klachten?

De houding en manier van bewegen is bij SI of bekkenklachten van groot belang. Met name het vermijden van een (langdurige) asymmetrische houding, of asymmetrische bewegingen is belangrijk.

Ook bij SI- en bekkenklachten is het afwisselen van de houding en het blijven bewegen van belang.