Contact

Wat zijn slaapproblemen?

Bij slaapproblemen heb je moeite met inslapen, met doorslapen of wordt je te vroeg wakker, waardoor je onvoldoende slaap per nacht krijgt. Nu heeft iedereen wel eens een doorwaakte nacht. Dat is niet erg, want dit haal je op andere nachten wel weer in. Een korte periode slecht slapen heeft vaak een aanwijsbare reden: andere omgeving, examenstress, ergens over piekeren etc en is vaak weer opgelost als de tijdelijke oorzaak verdwijnt.

Als slecht slapen langere tijd aanhoudt, dan is het zaak om hier iets aan te doen, want goed slapen is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Reparaties van lichaamscellen vindt ’s nachts plaats, evenals het verwerken van indrukken van die dag en gebeurtenissen. Er wordt als het ware een grote schoonmaak gehouden, waardoor je de volgende dag weer klaar bent voor een nieuwe dag. Bij slecht slapen ontstaan als snel lichamelijke en mentale klachten.

 

Bij goed slapen gaat het niet alleen om hoe lang je slaapt, maar vooral om de kwaliteit van de slaap. Het slaappatroon wordt geregeld door uw biologische klok en vanuit wakende en slapende orgaansystemen. De slaap doorloopt verschillende fasen in een nacht: aan het begin van de nacht slaapt u het diepst, waarna de fases van remslaap, ondiepere slaap en diepere slaap elkaar afwisselen.

Van slaapproblemen is sprake als u leidt onder uw slaap. Bij het creëren van een juiste balans in uw leven is het van groot belang dat u goed slaapt. Spanningen, verveling, leegte, verdriet, drukte, ongemakken, pijn, zorgen, problemen en angsten kunnen deze balans verstoren en slaapproblemen veroorzaken. Door hier gericht aandacht aan te besteden komt een goede nachtrust weer binnen handbereik, want gezond slaapgedrag is aan te leren!