Contact

Wat is Reuma?

Er zijn verschillende vormen van reuma. Een bekende vorm is Reumatoïde artritis (RA); een chronische, systemische ontstekingsziekte met onbekende oorzaak, die voornamelijk gelokaliseerd is in de perifere gewrichten zoals de handen. Daarnaast zijn vaak de structuren rond de gewrichten aangedaan, zoals peesscheden, slijmbeurzen en aanhechtingsplaatsen van spieren. Omdat RA een systeemaandoening is, kunnen ook organen zoals huid, hart en longen betrokken zijn in het ziekteproces.

Kenmerkend voor RA is de ontsteking van het synoviale weefsel. Het synovium vormt de bekledende laag in de delen van het gewricht die niet met kraakbeen zijn bedekt. Dit voorziet (de structuren in) het gewricht van voedingsstoffen.

 

Synoviaal weefsel wordt ook gevonden in de peesscheden en de bursae (slijmbeursen). Bij patiënten met RA is het synoviale weefsel sterk verdikt en ontstoken. Ter plaatse van dit ontstekingsweefsel kan lokale schade aan kraakbeen en het bot ontstaan.

Naast de lokale pijn en stijfheid komen algemene symptomen zoals algehele ochtendstijfheid en vermoeidheid vaak voor. De spierkracht, het spieruithoudingsvermogen en het uithoudingsvermogen zijn bij patiënten met RA over het algemeen verminderd.

In Nederland waren er in 2015, op basis van huisartsenregistraties, naar schatting 234.400 mensen met de diagnose RA: 86.200 mannen en 148.200 vrouwen.

Wat kunt u zelf doen bij Reuma?

  • Blijf op een ontspannen manier in beweging. Met name cyclische vormen van bewegen, zoals fietsen, helpt om de gewrichten soepel te houden en ontstekingen tegen te gaan. Daarnaast is zwemmen, wandelen, of nordic walken bewezen effectief om reumatische klachten tegen te gaan.
  • Overweeg het volgen van hydrotherapie lessen, bijvoorbeeld via de Reumapatiëntenvereniging Groningen. Hierbij beweegt u in verwarmd water en krijgt u oefeningen die goed zijn voor de beweeglijkheid van de gewrichten en voor het verbeteren van conditie en spierkracht.
  • Er zijn steeds meer aanwijzingen dat voeding een belangrijke rol kan spelen bij de behandeling van reuma. Een gezond eetpatroon van onbewerkte voeding, zoals noten, vette vis, groenten, fruit en peulvruchten, kunnen helpen om ontstekingen tegen te gaan.