Contact

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening van het hele gewricht. De kwaliteit van het kraakbeen vermindert en kan in de loop der tijd dunner worden. Hierdoor ontstaat er in sommige gevallen bot op bot contact tussen de kop en kom van het gewricht. Ook kunnen er ontstekingen ontstaan, en kan het weefsel rondom het gewricht gaan inkrimpen. Soms ontstaan er ook osteofyten (kleine bot-uitsteeksels) bij de randen van het gewricht doordat het gewricht de druk minder goed kan opvangen. Artrose kan voorkomen in bijna alle gewrichten. Een veelvoorkomende plek is het kniegewricht en het heupgewricht. Ook artrose in de wervelkolom en in handen komt vrij veel voor. Hierbij zit de artrose veelal in de duimbasis en in de twee vingergewrichten. Op deze vingergewrichten kunnen knobbels ontstaan om het versleten kraakbeen te “vervangen”.

 

Door artrose wordt het gewricht vaak stijver en kan er pijn en krachtsverlies optreden. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan met dagelijkse activiteiten zoals het lopen, traplopen, bukken, het in- en uit de auto stappen, opstaan, of omdraaien in bed. Handartrose komt ook voor in combinatie met Reumatoïde Artritis.

Waardoor wordt artrose veroorzaakt?

Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Overbelasting, overgewicht, een gewrichtsontsteking, zwakke gewrichtsbanden of herhaalde blessures kunnen het slijtageproces versnellen. Ook kan een afwijking in de stand van bijvoorbeeld het heupgewricht de oorzaak zijn. Ook kunnen erfelijke factoren een rol spelen. Vrouwen hebben meer kans op het ontwikkelen van artrose. Ook is de laatste jaren duidelijk geworden dat artrose kan ontstaan als gevolg van inactiviteit (te weinig beweging).

In totaal zijn er in Nederland ruim 1,2 miljoen mensen die in meer of mindere mate last hebben van artrose.

3 tips bij artrose in de heup of knie 

  • Blijf in beweging! Beweging is onomstotelijk het belangrijkste advies voor mensen met artrose, voor versoepeling van het aangedane gewricht en omliggende spieren en pezen. Ook helpt bewegen voor algehele fitheid en gezondheid, wat op lange termijn helpt voor het lichamelijk functioneren. Als bewegen pijn doet kunt u het beste beginnen met laag belaste vormen van bewegen zoals fietsen, zwemmen, en nordic walking.
  • Zorg bij het staan voor een goede verdeling van het gewicht over beide benen, en overstrek de knieën niet naar achteren. Vaak compenseren mensen door geen gewicht meer op het pijnlijke been te zetten; echter zorgt dit uiteindelijk voor verlies van kracht en stabiliteit, wat de pijn juist verergert.
  • Blijf lopen, maar bouw dit rustig op. Door bijv. automatische compensaties, stijfheid, en instabiliteit van het knie- of heupgewricht kan (lang) lopen meer pijn opleveren. Zorg daarom voor een geleidelijke opbouw. Ook is het erg belangrijk een stabiel looppatroon aan te nemen. Een oefentherapeut kan daarbij helpen.

3 tips bij artrose in de schouder 

  • Begin de dag met een ‘warming-up’ voor uw schouder, door middel van versoepelende oefeningen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de doorbloeding van de structuren rondom de schouder toeneemt, en dat het gewrichtssmeer in het gewricht vloeibaarder wordt. Voorbeelden van oefeningen zijn zwaai-oefeningen, of oefeningen waarbij de schouderkop in de kom draait. Blijf hierbij binnen de pijngrens.
  • Wissel overdag uw werkzaamheden zoveel mogelijk af. Zowel langdurig stilzitten, als herhaaldelijke bewegingen (zoals reiken / tillen / schoonmaken) kan zorgen voor overbelasting en stijf worden van de schouder. Wissel dus zoveel mogelijk af met rust of oefeningen tussendoor.
  • Let bij het lopen er op dat de armen meezwaaien. Hierdoor wordt een rondje lopen tussendoor ook een goede versoepelende beweging voor de armen en schouders. Loop niet onnodig met een schoudertas; hierdoor spannen de spieren rondom de schouder vaak meer aan dan nodig is.

3 tips bij artrose in de handen 

  • Belast de handen niet te zwaar en niet te lang. Wissel activiteiten die belastend zijn voor de handen af met activiteiten die de handen niet belasten. Zet niet teveel kracht bij alles.
  • Blijf handoefeningen doen: ze verminderen o.a. pijn, gewrichtszwellingen, opvlammingen en u kunt uw dagelijkse activiteiten gemakkelijker uitvoeren.
  • Gebruik een hulpmiddel zodat de handen minder zwaar belast worden

Benieuwd wat de oefentherapeut Mensendieck voor u kan betekenen bij artrose? Klik dan hier.