Contact

Wat kunnen wij voor u doen bij artrose?

Bij de eerste afspraak (het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek) zullen we eerst met u nagaan wanneer u pijn en/of stijfheid ervaart, met welke activiteiten u moeite heeft en hoe u deze activiteiten uitvoert. Ook zullen er een aantal specifieke tests gedaan worden voor het aangedane gewricht. In de behandeling zullen wij u vervolgens versoepelende oefeningen geven en oefeningen voor het verbeteren van de spierkracht en de stabiliteit rondom het gewricht. Het doel hiervan is het sterker maken van het gewricht waardoor deze minder snel overbelast raakt.

 

Ook worden de dagelijkse activiteiten waarbij u last heeft stap voor stap doorgenomen: U leert om uw gewrichten zo gunstig mogelijk te belasten tijdens deze activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld het lopen zijn, maar ook het staan, gaan zitten en opstaan, een pan optillen, een pen vasthouden, uit bed komen, uitvoeren van huishoudelijke werkzaamheden of het bukken / tuinieren.

Het aannemen of blijven handhaven van een actieve leefstijl is van groot belang bij artrose. Hier zullen wij u zoveel mogelijk bij ondersteunen.

Een voorbeeld

Een man van 52 jaar heeft in toenemende mate last van pijn en stijfheid in en rondom zijn rechterheupgewricht. Deze pijn en stijfheid trekken door naar zijn lies en rechterbeen. Met name na een tijdje stilzitten, veel fysiek werk, en tijdens het lopen heeft hij hier last van.

Onlangs was uit röntgenfoto's gebleken dat de kwaliteit van het kraakbeen verminderd en deels weggesleten is, en er kleine botwoekeringen (osteofyten) in het gewricht ontstaan zijn die de pijnlijke bewegingsbeperking veroorzaken.

Uit het oefentherapeutisch onderzoek kwam naar voren dat de man een instabiel (zwikkend) looppatroon had, verzwakking van diverse spieren rondom de heup en bovenbeen en een verminderd balansvermogen van het rechterbeen.

De behandeling heeft zich gericht op het versoepelen van het heupgewricht, het aanleren van een gunstiger beweegpatroon (met name gericht op het bukken en lopen) en het verbeteren van spierkracht en balansvermogen. Na een paar maanden kon de man beter met zijn heupklachten omgaan, was de pijn en stijfheid verminderd en kon hij makkelijker lopen en fysieke werkzaamheden uitvoeren.