Contact

Wat kunnen wij voor u doen bij nekklachten?

Bij het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek kijken wij samen met u waardoor er bij u nekklachten zijn ontstaan, welke factoren hierin een rol spelen, en welke activiteiten u wilt verbeteren. In de behandeling wordt vervolgens op deze factoren ingegaan. Vaak krijgt u eerst oefeningen om bijvoorbeeld uw nekspieren meer te ontspannen en om uw nek soepeler te maken.

 

Deze kunt u ook thuis of op het werk toepassen, zodat de klachten afnemen. Vervolgens wordt er aan de oorzaak van uw nekklachten gewerkt, bijvoorbeeld uw (werk)houding, nekstand of spierbalans. Mogelijk is het nodig om bepaalde spieren te versterken zodat er minder snel overbelasting van de nek optreedt.

Een voorbeeld

Een vrouw van 25 jaar heeft last van nekklachten en stijve schouders. Haar klachten treden vooral op tijdens drukke (studie)periodes, maar ook buiten deze drukkere periodes om heeft zij last van zeurende pijnklachten, welke in de loop van de dag toenemen.

Bij het onderzoek viel op dat ze met een holle rug achter haar computer zat en ook haar hoofd en schouders wat naar voren stonden. Haar schouders en hoofd stonden hierbij wat naar voren. Ook bleek dat het computerscherm te laag stond en dat de vrouw een stijve bovenrug had, waardoor ze niet goed rechtop kon zitten.

In de behandeling is begonnen met spierontspannende oefeningen en oefeningen om de bovenrug te versoepelen. Vervolgens heeft de vrouw geleerd om haar computerinstellingen aan te passen en een gunstige zit- en schrijfhouding aan te nemen, met haar schouders en nek ontspannen. De behandeling is geƫindigd met enkele spierversterkende oefeningen voor de bovenrug. Na 8 behandelingen waren haar klachten sterk verminderd en kon de vrouw zelfstandig verder met haar oefenprogramma.