Contact

Wat kunnen wij voor u doen bij rugklachten?

Bij het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek wordt er onderzocht waar uw rugklachten vandaan komen en zullen er een aantal specifieke tests worden gedaan. In de behandeling wordt er vervolgens door middel van oefeningen en het doornemen van dagelijkse situaties gewerkt aan de oorzaak van uw rugklachten. Houdingen die doorgenomen worden zijn altijd relevant voor uw persoonlijke situatie.

 

Voorbeelden zijn zitten, staan, bukken, tillen, huishoudelijke activiteiten, tuinieren enz. Ook bij specifieke oorzaken van uw rugklachten (bijvoorbeeld een hernia) zullen wij samen met u op zoek gaan naar een houding waarbij u uw rug zo gunstig mogelijk belast en krijgt u oefeningen die relevant zijn voor uw klachten.

Een voorbeeld

Een man van 42 jaar krijgt na een tijdje staan, lang zitten achter de computer en na het hardlopen last van zijn onderrug. Uit eerder onderzoek was al artrose van de facetgewrichten van een aantal wervels gebleken.

Uit het oefentherapeutisch onderzoek kwam naar voren dat hij een eenzijdig en stijf houdings- en beweegpatroon had, de gehele wervelkolom een verminderde mobiliteit had en een te lage spierkracht in de bovenrug, terwijl spieren in de onderrug, rondom de heupen en beenspieren juist te gespannen bleken. Hierdoor kwam alle belasting die op het lichaam werkt op zijn onderrug terecht.

De behandeling is begonnen met het ontspannen van de verkorte spieren en het versoepelen van de gehele rug. Vervolgens is gewerkt aan de verschillende houdingen en bewegingen waarbij de man rugklachten ervaart en zijn er (ergonomische) tips meegegeven voor de toepassing hiervan.

Tot slot zijn er een aantal spierversterkende oefeningen gegeven zodat de man de verbeterde houdingen ook makkelijker kon volhouden. Na 14 behandelingen was de man klachtenvrij, en kon hij weer klachtenvrij werken en sporten.