Contact

Wat kunnen wij voor u doen bij schouderklachten?

Bij de eerste afspraak (het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek) kijken we samen met u naar de oorzaak van uw schouderklachten. Gekeken wordt naar de dagelijkse bezigheden waarbij er pijnklachten optreden en naar uw houding in het algemeen. Daarnaast zullen we ook specifieke testen uitvoeren.

 

In de behandeling worden uw dagelijkse activiteiten en uw houding doorgenomen. U leert dan om overbelasting van de schouder te voorkomen door o.a. deze bewegingen op een nieuwe manier uit te voeren en de juiste spieren te gebruiken.

Ondersteunend aan de behandeling kunt u oefeningen meekrijgen voor thuis om uw spieren te ontspannen, sterker te maken, een bepaalde beweging extra te oefenen, zodat u de bewegingen beter kunt uitvoeren.

Een voorbeeld

Een man van 26 jaar heeft regelmatig last van zijn rechterschouder. Hij heeft hier vooral last van na een tijdje stil zitten, ‘s ochtends bij het wakker worden en tijdens het tennissen. Uit onderzoek kwam naar voren: een ongunstige houding met de schouders naar voren. Tevens een beperkte beweeglijkheid van de schouder, en overbelasting van een aantal pezen rondom het schoudergewricht. Hierbij was er ook sprake van te weinig spierkracht van de bovenrugspieren en de kleine spieren rondom het schoudergewricht.

De behandeling heeft zich gericht op het ontspannen van de schouders, verbeteren van de schouderstand tijdens langdurige activiteiten als liggen, staan en zitten, als ook tijdens het tennissen. Ook zijn er spierversterkende oefeningen gegeven voor de schouder- en bovenrugspieren. Na acht behandelingen was de man klachtenvrij en kon hij de tips en adviezen verder zelfstandig toepassen.