Contact

Wat kunnen wij voor u doen bij onderbeen- en enkelklachten?

Bij de eerste afspraak (het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek) zullen wij samen met u nagaan waarom u klachten aan het onderbeen of de enkel ervaart. Naast een aantal specifieke tests wordt de belasting in het dagelijks leven onderzocht. Uw looppatroon en/of hardlooppatroon zijn hier vaak bij van belang.

 

Afhankelijk van de gegevens uit het onderzoek, zal de behandeling zich richten op het aanleren van het gebruik van stabiliserende spieren, waardoor u leert om tijdens bijvoorbeeld het hardlopen uw onderbeen en enkel minder te belasten. Ook krijgt u indien nodig oefeningen mee voor pijnverlichting, spierversterking en stabiliteit.

Een voorbeeld

Een meisje van 20 jaar is een paar maanden geleden begonnen met hardlopen. Sinds een paar weken ervaart zij nu echter in toenemende mate onderbeenklachten bij het hardlopen. Deze klachten houden de laatste week ook buiten het hardlopen om aan; bijvoorbeeld bij snel de trap oplopen of na een tijdje wandelen.

Uit het onderzoek bleek dat het meisje staande een holle onderrug heeft, en haar knieën op slot zet. Tijdens het hardlopen landt ze op haar voorvoet, waarbij ze veel druk aan de voorzijde van haar onderbenen zet. Verder bleek ook dat haar knieën wat naar binnen gaan tijdens het hardlopen, en dat haar knieën weinig stabiliteit hebben. Ook waren diverse spieren (bovenbeen en buikspieren) verzwakt.

De behandeling is begonnen met het verbeteren van de staande houding en verbeteren van de stabiliteit van de knie- en enkelgewrichten. Ook heeft het meisje geleerd hoe zij de stabiliserende spieren die van belang zijn bij het hardlopen kan aanspannen, zonder te compenseren in de overbelaste structuren bij de pijnplek. Daarna heeft zij geleerd deze vaardigheden toe te passen tijdens het lopen en hardlopen.

Na zes behandelingen kon het meisje weer geleidelijk aan haar hardloopschema opbouwen zonder toename van pijnklachten.