Contact

Wat kunnen wij voor u doen bij bekkenklachten?

Bij het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek wordt er onderzoek gedaan naar de activiteiten waarbij je last heeft van je bekkenklachten. Bij het lichamelijk onderzoek worden een aantal specifieke testen gedaan om te achterhalen wat er precies aan de hand is. Deze oorzaken worden vervolgens aangepakt in de behandeling.

Je leert het bekken minder zwaar te belasten. Daarbij zul je ondersteunende oefeningen krijgen, bijvoorbeeld oefeningen voor de juiste stand van het bekken, stabiliteit van het bekken of ontspanning van bepaalde spieren rondom het bekken.

 
 

Ook leer je hoe je optimaal gebruik kunt maken van bekkenbodemspieren en hoe deze spieren samenhangen met je ademhaling, houding en spierspanning.

De verbeterde stand van het bekken leer je vervolgens toe te passen tijdens jouw dagelijkse bezigheden, zoals tijdens het zitten of bukken. Op deze manier kun je voorkomen dat klachten terugkomen in de toekomst.

Een voorbeeld

Een vrouw van 35 jaar heeft regelmatig last van wisselende klachten rechts onderin haar rug, met uitstraling naar de rechterbil. Soms schieten deze klachten er spontaan in. Zij krijgt met name last na langdurig zitten en na veel huishoudelijke activiteiten.

Uit het onderzoek bleek dat de vrouw een licht verdraaide bekkenhelft had, ten opzichte van de linkerbekkenhelft. Tevens had de vrouw staant een holle rug, terwijl zij bij het zitten juist erg onderuit gezakt zat. Hierbij zat zij ook vaak met haar rechterbeen over haar linkerbeen heen. Dit geeft overbelasting van de SI-gewrichten.

De behandeling is begonnen met stabiliserende oefeningen voor het bekken. Daarna is haar houdings- en beweegpatroon doorgenomen en heeft zij tips meegekregen hoe zij kan zitten, staan en huishoudelijke activiteiten kan uitvoeren zonder dat er overbelasting van het SI-gewricht optreedt.

Na 10 behandelingen kon de vrouw voorkomen dat de klachten er opnieuw in schoten en kon zij de verbeterde houdingen en bewegingen goed toepassen in haar dagelijks leven.