Contact

Wat zijn nekklachten?

Nekklachten zijn veelvoorkomende klachten. De pijn kan aan de zijkant van de nek/ boven op de schouders zitten, of op het achterhoofd, tegen de schedelrand aan.

Nekklachten kunnen geleidelijk ontstaan of plotseling opkomen. De pijn kan zeurend zijn of stekend en uitstralen naar het hoofd of de schouders/armen. Vaak gaat de pijn samen met een stijf gevoel. Nekklachten kunnen erg hinderlijk zijn en de dagelijkse bezigheden belemmeren.

Bij veel mensen verdwijnt de nekpijn weer binnen een aantal weken. Nekpijn kan echter ook aanhouden, of wisselend opnieuw optreden.

Waar komen nekklachten vandaan?

Nekklachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting, een verkeerde (langdurige) houding, een verkeerde beweging of stress. Hierdoor ontstaat vaak teveel spierspanning in de nek/schouderregio. Nekklachten hangen soms ook samen met een stijve bovenrug, welke de stand van de nek kan beïnvloeden en overbelasting kan veroorzaken. Nekklachten die veroorzaakt worden door boven genoemde redenen, worden a-specifieke nekklachten genoemd.

Er kan ook een specifieke oorzaak van uw nekklachten zijn. Voorbeelden hiervan zijn een hernia, waarbij een uitstulpsel van de tussenwervelschijf op een zenuw drukt, en nekartrose, waarbij het kraakbeen tussen de kleine wervelgewrichtjes (facetgewrichten) van minder goede kwaliteit wordt en pijn en stijfheid veroorzaakt.

Wat kunt u zelf doen bij nekklachten?

Doordat nekpijn vaak wordt veroorzaakt door eenzijdige belasting (bijvoorbeeld de hele dag achter de computer zitten), is het goed om zoveel mogelijk uw houding af te wisselen en tussendoor zoveel mogelijk te bewegen.

Ook kunt u tussendoor spierontspannende oefeningen doen om uw nek en schouders zo soepel mogelijk te houden.

Voorbeelden van oefeningen om spieren te ontspannen zijn:

  • Met de schouders rondjes naar achteren draaien.
  • De armen zo ontspannen mogelijk naast het lichaam zwaaien.
  • Liggend, zittend of staande uw nek lang maken door de kin in te trekken.