Contact

Wat zijn schouderklachten?

Schouderklachten zijn klachten rondom het schoudergewricht.

De pijn kan uitstralen naar uw nek, armen, of schouderbladen. De aard van de pijn kan zeurend, stekend, of brandend zijn.

Waar komen schouderklachten vandaan?

Schouderklachten kunnen net als nek- en hoofdpijn klachten ontstaan door een verhoogde spierspanning, bijvoorbeeld veroorzaakt door een ongunstige stand van de schouders en/of de bovenrug. Deze ongunstige stand kan bij verschillende activiteiten terugkomen en zo voor overbelasting zorgen. Vaak zijn dit activiteiten zoals werken met een computer, telefoongebruik, schoonmaken of tillen. Ook kunnen veelvuldig herhaalde (arm)bewegingen voor overbelasting zorgen.

Daarnaast kan door verzwakking van spieren overbelasting of schade optreden van de structuren in of rondom het schoudergewricht (pezen, slijmbeurs, het gewrichtskapsel). Hierbij kan er ook een ontsteking ontstaan, welke de pijnklachten verergert.

Ook kan artrose de oorzaak zijn van schouderklachten. In dat geval is er sprake van een verandering in het gewricht, zoals in het kraakbeen en omliggende structuren, welke pijn en stijfheid opleveren. Bewegingen met de arm en dagelijkse bezigheden zoals een jas aantrekken kunnen daardoor klachten op gaan leveren.

Wat kunt u zelf doen bij schouderklachten?

Wanneer u met name last heeft van stijve schouders, kunt u er voor zorgen dat u uw dagelijkse bezigheden zoveel mogelijk afwisselt. Ook is het belangrijk uw schouder en arm rustig te blijven gebruiken, en in beweging te houden.

De volgende oefeningen kunnen u helpen de schouderspieren te ontspannen:

  • Rondjes draaien met de schouders naar achteren
  • De armen ontspannen langs uw lichaam zwaaien
  • Zorgen dat je je schouders niet teveel optrekt maar juist laag en ontspannen houdt.