Contact

Wat zijn heupklachten?

Heupklachten zijn klachten aan het heupgewricht zelf, klachten aan de voorzijde of zijkant van de heup, of klachten in de lies. Klachten die binnen het heupgewricht veroorzaakt worden kunnen ook in de knie gevoeld worden. Afhankelijk van de oorzaak van de klachten, kan de pijn zeurend, dof, stekend, of ‘knakkend’ zijn.

Waar komen heupklachten vandaan?

Heupklachten komen vaak voor door een onderliggende aandoening als artrose, of bijvoorbeeld na een val of verdraaiing van het been. Ook een ontsteking van de slijmbeurs naast de heup (bursitis trochanterica) is een veel voorkomende oorzaak van heupklachten. Deze bursitis is meestal het gevolg van veranderingen in het houdings- en beweegpatroon als gevolg van andere lichamelijke klachten in bijvoorbeeld de onderrug of knie.

Bij heupklachten is het ook mogelijk dat door een bepaalde houding of beweging extra spierspanning ontstaat van spieren die over het heupgewricht heen lopen. Hierdoor kan het ‘snapping hip’ fenomeen ontstaan. Hierbij voelt en hoort u een knakkend geluid bij bijv. Het buigen of draaien van uw heup. Hierbij kan er ook pijn optreden. Ook kan er sprake zijn van spierzwakte van spieren rondom de heup, waardoor er overbelasting optreedt (a-specifieke heupklachten).

Wat kunt u zelf doen bij heupklachten?

Ten gevolge van heupklachten gaat men vaak automatisch de heup ontzien, en asymmetrisch bewegen. Op lange termijn zorgt dit er vaak voor dat de klachten in stand gehouden worden. Het is dus belangrijk bijvoorbeeld tijdens staan en lopen het gewicht over beide benen te verdelen, en tijdens het staan lopen beide benen te belasten en niet alles met de pijnvrije kant op te vangen. Er is namelijk een grote kans dat u anders ook aan de andere kant pijnklachten gaat krijgen doordat deze overbelast raakt.

Heupklachten kunnen middels oefeningen en aanpassingen in de houding en bewegingen vaak goed behandeld worden.