Contact

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn is pijn gelokaliseerd in en om het hoofd. Hoofdpijn kan erg hinderlijk zijn, en uw concentratie en bezigheden belemmeren. Er zijn verschillende vormen van hoofdpijn.

Veelvoorkomende vormen zijn:

  • spanningshoofdpijn
  • migraine
  • clusterhoofdpijn

Waar komt hoofdpijn vandaan?

De oorzaak van spanningshoofdpijn kan per persoon verschillen, en is niet altijd duidelijk. Te veel spierspanning, ontstaan door een ongunstige nek of schouderstand of door spanningsfactoren kan een verhoogde spanning bij de nekspieren en aan de aanhechtingen van deze spieren bij de schedelrand veroorzaken, en daardoor hoofdpijn. Te veel spierspanning hoeft niet altijd de oorzaak te zijn. Vochttekort, bepaalde voedingsmiddelen of oogproblemen kan ook spanningshoofdpijn veroorzaken.

De oorzaak van migraine is niet bekend. Een duidelijke relatie tussen voeding en migraine is nog niet aangetoond, hoewel bepaalde voedingsmiddelen bij sommige mensen wel een aanval kunnen uitlokken. Ook kunnen drukke periodes, vermoeidheid, hormonen of spanningsfactoren een rol spelen in het uitlokken van een migraine-aanval.

Clusterhoofdpijn heeft mogelijk met prikkeling van een bepaalde hersenzenuw te maken. De oorzaak hiervan is echter onduidelijk.

Wat kunt u zelf doen bij hoofdpijnklachten?

Het is belangrijk om het patroon van uw hoofdpijnklachten in kaart te brengen, bijvoorbeeld door het bijhouden van een hoofdpijndagboek. Hierin kunt u de frequentie van uw hoofdpijnklachten, de ernst, en de factoren die mogelijk een rol kunnen spelen bijhouden. Ook het gebruik van teveel pijnstillers kan hoofdpijn uitlokken.

Naast deze praktische zaken is het ook zinvol om in kaart te brengen hoelang u achtereen actief bent en wanneer er tijd is voor rust en ontspanning. Bij hoofdpijnklachten blijkt dit vaak niet in balans.