Contact

Wat zijn knieklachten?

Knieklachten zijn klachten aan of in de knie, welke afhankelijk van de oorzaak op diverse plaatsen in de knie kunnen worden voorkomen.

Ook kunnen het type pijnklachten erg verschillen, opnieuw afhankelijk van de oorzaak.

Waar komen knieklachten vandaan?

Bij sporters ontstaan knieklachten meestal door een acute blessure. Afhankelijk van het type blessure kan er beschadiging zijn ontstaan van de kniebanden, de voorste of achterste kruisband, meniscus of van omliggende pezen. Bij hardlopers kunnen ook geleidelijk klachten ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn de zogeheten ‘runners knee’ of ‘jumpers knee’. Hierbij worden pezen rondom de knie overbelast.

Knieklachten kunnen ontstaan door instabiliteit (de knie zakt bijvoorbeeld makkelijk naar binnen) of juist door te weinig soepelheid in de knie. In beide gevallen kan er sneller overbelasting optreden. Ook kan het gebruik van uw knieën in het dagelijks leven voor overbelasting zorgen, door bijvoorbeeld de knie vaak ‘op slot’ te houden tijdens het staan, of door veel draaibewegingen in de knie te maken.

Er kan ook sprake zijn van een onderliggende aandoening als artrose.

Wat kunt u zelf doen bij knieklachten?

Bij knieklachten kunt u er op letten bij het staan niet de knieën helemaal op slot te houden (te overstrekken). Fietsen kan goed helpen om de knie te versoepelen, als u last heeft van stijve knieën.