Contact

Wat zijn rugklachten?

Rugklachten zijn klachten aan de onderrug of bovenrug. De klachten kunnen uitstralen naar de bil of het been. Ook kunnen rugklachten naar boven uitstralen richting de nek.

Grofweg zijn er twee typen rugklachten; a-specifieke rugklachten, waarbij er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is, en; specifieke rugklachten, waarbij er wel een duidelijk aanwijsbare oorzaak is (bijv. een hernia, osteoporose of artrose van delen van de wervelkolom).

Waar komen rugklachten vandaan?

A-specifieke klachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Vaak ontstaan rugklachten door overbelasting van een bepaald deel van de wervelkolom, bijvoorbeeld door:

  • Lordose (een te holle rug)
  • Belastende houdingen / zware werkzaamheden
  • Verzwakte rugspieren
  • Een scoliose (zijwaartse kromming in de wervelkolom)
  • Een kyfose (versterkte bolling van de bovenrug)
  • Naar achter hangen in de rug

Samenhangend met uw houding of door overbelasting, kan de rug een beperkte beweeglijkheid hebben, of juist aan stabiliteit missen. (de rug heel hol kunnen maken, of juist heel krom, waarbij juist moeite hebben om de rug recht te kunnen houden). Hierdoor treedt weer sneller overbelasting op, waardoor de klachten in stand gehouden worden.

Wat kunt u zelf doen bij rugklachten?

Beginnende rugklachten gaan vaak vanzelf weer over. Het is erg belangrijk om in beweging te blijven maar ook voldoende rust te nemen. Zitten is de zwaarste houding voor de rug.

Zorg dat u niet te lang achter elkaar hetzelfde doet en probeer het zitten minstens elk uur af te wisselen met even staan of lopen. Ook is het belangrijk om zwaardere taken (bijvoorbeeld tillen of dwijlen) met een juiste houding uit te voeren.