Contact

Wat zijn bekkenklachten?

Doet je onderrug zeer (vaak aan 1 zijde), of heb je diepe bilpijn, of pijn in je heupen, liezen of schaamstreek? Dan spreken we van bekkenklachten. Bekkenklachten komen veel voor en worden vaak aangeduid als lage rugklachten. Het gaat bij deze klachten echter niet om rugklachten, maar om klachten waarbij de SI-gewrichten van het bekken betrokken zijn. De SI-gewrichten zijn de twee gewrichten tussen het heiligbeen en de twee bekkenhelften.

Naast SI-klachten kunnen ook andere delen van het bekken klachten geven, zoals bijv. het schaambeen, de lies of de bekkenbodem.

Waar komen bekkenklachten vandaan?

De oorzaak kan een val zijn, lichamelijke overbelasting, een langdurig ongunstige/asymmetrische houding of een zwangerschap. Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord. Dit uit zich bijvoorbeeld in problemen bij het plassen. Ook onvoldoende kracht van de buikspieren speelt vaak een rol, waardoor het bekken onvoldoende ondersteund wordt door deze spieren.

Bekkenklachten bij de zwangerschap

Bekkenklachten komen regelmatig voor bij zwangeren als gevolg van het weker worden van de bekkenbanden tijdens de zwangerschap. Hierdoor wordt het bekken minder stevig. Vaak gaan deze klachten na de bevalling vanzelf over, omdat het bekken dan weer in z'n oude stand terugkomt. Soms houden de klachten echter aan of beginnen juist pas na de bevalling. Het kan dan gaan om de hiervoor genoemde bekkenklachten, waarbij de spieren bijvoorbeeld verslapt kunnen zijn door niet voldoende (kunnen) bewegen (bijvoorbeeld vanwege de klachten, pijn of complicaties tijdens de zwangerschap), of bijvoorbeeld door diastase (uiteenwijken/splijten) van de rectus abdominis, de buikspier die van boven naar beneden loopt.

De bovengenoemde oorzaken vragen om een specifieke behandeling. Wij hebben ons dan ook gespecialiseerd in de behandeling bij bekkenklachten!

Wat kunt u zelf doen bij bekkenklachten of SI-klachten?

De houding en manier van bewegen is bij SI of bekkenklachten van groot belang. Met name het vermijden van een (langdurige) asymmetrische houding, of asymmetrische bewegingen is belangrijk.

Ook bij SI- en bekkenklachten is het afwisselen van de houding en het blijven bewegen van belang.