Contact

Wat zijn onderbeen- en enkelklachten?

Onderbeen- of enkelklachten zijn klachten aan het onderbeen of aan/in het enkelgewricht. Afhankelijk van de oorzaak van de klachten, kan de aard van de klachten verschillen.

Onderbeenklachten kunnen samen of los van enkelklachten voorkomen. Deze klachten kunnen gevoeld worden aan de voorkant bij het scheenbeen of aan de binnen- of buitenzijde van het scheenbeen, en kunnen zeurend, stekend of brandend aanvoelen.

Waar komen onderbeen- en enkelklachten vandaan?

Onderbeen- en enkelklachten hebben vaak te maken met sport of beweging. Met name onderbeenklachten komen veel bij sporters voor; bijvoorbeeld bij hardlopers of volleyballers. De klachten kunnen hierbij veroorzaakt worden doordat er teveel druk wordt gezet op de scheenbenen en de spieren die de krachten eigenlijk moeten opvangen, dit te weinig doen.

Enkelklachten komen vaak voort uit ‘verrekte’ of gescheurde enkelbanden. Dit kan komen door een verstuiking tijdens het sporten, of door je per ongeluk te verstappen. Bij een meer ernstige blessure kunnen ook de structuren aan de voorzijde van het gewricht zijn aangedaan. Ook is het mogelijk dat door een onderliggend ziektebeeld zoals artrose of reumatoïde artritis het enkelgewricht zelf is aangedaan.

Wat kunt u zelf doen bij onderbeen- en enkelklachten?

Doordat onderbeen- of enkelklachten vaak met sport te maken hebben, kunt u bij beginnende klachten (geen blessure) er op letten voor het sporten te zorgen voor een goede warming-up. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld de enkels los te draaien, de kuitspieren op te rekken en door middel van stevig fietsen of wandelen. Hierdoor komt de doorbloeding goed op gang, wat blessures kan voorkomen. Verder is het belangrijk om bij beginnende klachten niet door de pijn heen te gaan, maar geleidelijk uw training op te bouwen.